Çikolata Kaplama Kazanı
Draje kaplama kazanı
Şeker şurubu, çikolata kaplama veya parlatma için kaplama kazanı. Kazan dönme hızı VFD yardımı ile değiştirilebilir. Isıtıcı ve hava üfleme fanı eklenebilir.
VIDEO BAĞLANTIBenzer Ürünler
Ürün geliştirme ve laburatuvar kullanımı için kaplama kazanı ürettiğimiz gibi küçük ve orta ölçekli işletmeler için draje kaplama kazanları da üretiyoruz.
Paylaş
Tanımlama
Kaplama kazanı değişik şekerlemelerin, kuruyemişlerin, kuru meyvelerin şeker şurubu veya çikolata ile kaplanmasında kullanılır. Sürücü yardımı ile tambur istenilen dönme hızında ayarlanabilir. Hava ısıtıcısı ve üfleme fanı makinaya akuple edilebilir. Esnek alüminyum boru ile hava yönü istenilen şekilde ayarlanabilir.
CP1500WTM kaplama kazanı devirme özelliği sayesinde kaplaması biten ürün kolayca modüler bant üzerine boşaltılabilir. Devirme özelliği emniyetlidir ve her iki el de kontrol panosundaki butonlara basmadan devreye girmez. Ayrıca devirme esnasında alarm devreye girerek etraftaki diğer çalışanları uyarır. Makinada bulunan limit sviçleri makinanın boşaltmada ayarlı açıdan daha fazla doönmesini engeller veya tekrar çalışma açısına getirilirken makinanın diğer parçalarına çarpmasını engellemektedir ayrıca çalışma açısı sviçi de belli bir süre duraklama yaparak herzaman istenen açıda kaplama pozisyonuna gelmesinş sağlar.
Kuru meyve, kuruyemiş ve şekerlemeleriniz komple AISI304 paslanmaz malzemeden üretilmiş olan kaplama kazanı'nda ürünlerinizi kaplayın.
Bağlantılı ürünler
Kaplama kazanı'da kaplama işlemi manüel bir operasyondur, ancak çikolata püskürtme makinesi ile otomatik hale dönüştürülebilir. Draje kaplama makinası üzerinde üfleme fanı bulunmasına rağmen ortam sıcaklığı önemlidir, ortam şartlandırılmamış ise iklimlendirme cihazı'ndan kazana direk nemi alınmış soğuk hava beslenebilir.
Çikolata kaplama hakkında ayrıntılı bilgi
Kaplama kazanlarında şeker şurubu, çikolata, kokolin veya yoğurt ile kaplama işlemine kaplama denir. Badem, fındık, fıstık, kuru üzüm, nuga gibi ürünler çikolata kaplama kazanlarında kaplanabilir. Kaplanacak ürünler yuvarlanma özelliğine sahip ve kırılmaya karşı dayanıklı olması gerekir.
Çikolata kaplama işlemi üç adımda ilerler.
Kaplanacak ürün içindeki yağın çikolataya karışmasını önlemek için öncelikle ürün mühürlünmelidir. Kuruyemiş yağının çikolataya karışması sonucu kaplanan üründe beyazlamalar oluşur ayrıca çikolata yumuşar ancak çikolata kaplaması kalın yapılacak ise ön kaplama işlemi pas geçilebilir.
Ürün kaplama kazanı içinde dönerken az miktarlarda yüzde 50 konsantreli şurup dökülür. Kazanın dönmesi şurubun ürüne sıvanmasını sağlar ve ürüne doğuru üflenen hava kaplamanın kurumasını sağlar. Bir sonraki şurubu dökmeden önce, önceki katmanın kurumasını beklemek gerekir. Mühürleme için kullanılan şurubun kuruduğunda kristalleşmemesi ve yoğun olması gerekir.
Şurup yoğunluğunu artırmak için solüsyona gum arabic kuruduğunda kristalleşmeyi önlemek için ise glikoz şurubu eklenir.
Bazı üreticiler mühürleme katmanını toz kullanarak gerçekleştirir. Kaplama tozu kakao ve toz şekerden oluşur. Mühürlemede toz katman genellikle meyvelerde kullanılır böylece üretici sıvı şuruptan oluşan yapışkanlığı önlemiş olur.
Kaplamada ikinci işlem çikolata kaplamadır. Çikolata yeteri kadar akışkan olmalı ki kaplama esnasında tüm ürünlere sıvanabilsin. Çikolata katmanlarını oluşturmak için kazan içine 13 derece soğuk ve yüzde 60 ve aşağısı nem oranına sahip hava üflenmelidir. Çikolata kaplama işlemi dikkatli yapılmalıdır, aksi taktirde ürünler birbirine yapışabilir.
Parlatma farklı metodlar kullanılarak gerçekleştirilebilir ancak genel olarak bu operasyon iki ayrı kaplamadan oluşur. Birinci parlatma şurup parlatma ikincisi ise wax veya shellac kaplamadır. Şurup parlatmada kullanılan sıvı ön kaplamada kullanılan ile aynıdır veya yenileblir dextrin kullanılabilir. Şurubu yoğun yapmak için gum arabic yerine "crystal gums" kullanılabilir. İki üç adet şurup parlatma katmanı yeterledir, bir sonraki katmanı uygulamadan önce bir öncekinin kuruması gerekir. Şurubu kurutmak için kazan içine 18 - 21 derece aralığında soğuk ve yaklaşık yüzde 50 nem oranına sahip hava üflenmelidir. Kurutma işlemi üründeki yapışkanlık tamamen yok oluncaya kadar devam etmelidir.
Bu kaplama işleminden sonra ürün 12 saat kadar şartlandırılmış odada dinlendirmeye brakılmalıdır. Şartlandırılmış oda 18 derece cıvarı ve yüzde 50-60 aralığında nem oranına sahip olmalıdır. Dinlendirme işlemi tamamlandıktan sonra ikinci parlatma işlemi de kazanda gerçekleşitirilir. Parlatmada wax veya shellac kullanılır.
Wax genelde ball mumu veya karnauba mumu olabilir ve sonuç mattır. Parlak ürün elde edilmek istenmesi durumunda shellac kullanılmalıdır.