Draje Kaplama Makinesi
Şeker şurubu veya çikolata kaplama için draje kazanı, aynı zamanda parlatma işlemi için da kullanılabilir. Tambur dönme hızı sürücü yardımı ile değiştirilebilir. Hava ısıtıcısı ve fan eklenebilir.
VIDEO BAĞLANTIDraje kaplama kazanı türleri
Ürün geliştirme ve laboratuvar kullanımı için draje kazanı ürettiğimiz gibi küçük ve orta ölçekli işletmeler için de makineler üretiyoruz.
Türkiye yetkili distribütörü
Tedarik için lütfen pazarlama ve dağıtımdan sorumlu birim ile iletişime geçiniz.
Paylaş
Geleneksel kaplama kazanları hakkında
Değişik şekerlemelerin, kuruyemişlerin, kuru meyvelerin; şeker şurubu veya çikolata ile kaplanmasında kullanılır. Sürücü yardımı ile tambur istenilen dönme hızında ayarlanabilir. Hava ısıtıcısı ve üfleme fanı makinaya akuple edilebilir. Hava yönü istenilen şekilde ayarlanabilir.
CP1500WTM serisi devirme özelliği sayesinde kaplaması biten ürün kolayca modüler bant üzerine boşaltılabilir. Devirme özelliği çift buton emniyetlidir ve her iki elle kontrol panosundaki butonlara basmadan devreye girmez. Ayrıca devirme esnasında alarm devreye girerek etraftaki diğer çalışanları uyarır. Makinada bulunan limit sviçleri makinanın boşaltmada ayarlı açıdan daha fazla doönmesini engeller veya tekrar çalışma açısına getirilirken makinanın diğer parçalarına çarpmasını engeller ayrıca çalışma açısı sviçi de belli bir süre duraklama yaparak her zaman istenen açıda kaplama pozisyonuna gelmesini sağlar.
Kuru meyve, kuruyemiş ve şekerlemelerinizi komple AISI304 paslanmaz malzemeden üretilmiş olan kaplama kazanında kaplayın.
Bağlantılı ürünler
Draje kazanında kaplama işlemi manüel bir operasyondur, ancak çikolata püskürtme makinesi ile otomatik hale dönüştürülebilir. Draje kaplama makinası üzerinde üfleme fanı bulunmasına rağmen ortam sıcaklığı önemlidir, ortam şartlandırılmamış ise çillere bağlanan iklimlendirme cihazından kazana direk nemi alınmış soğuk hava beslenebilir.
Draje kaplama prosesi hakkında bilgi
Şeker şurubu, çikolata, kokolin veya yoğurt ile kaplama işlemine draje kaplama denir. Badem, fındık, fıstık, kuru üzüm, nuga gibi ürünler tamburlarda kaplanabilir. Kaplanacak ürünler yuvarlanma özelliğine sahip ve kırılmaya karşı dayanıklı olması gerekir.
Çikolata kaplama işlemi üç adımda ilerler.
Ürün içindeki yağın çikolataya karışmasını önlemek için öncelikle ürün mühürlünmelidir. Kuruyemiş yağının çikolataya karışması sonucu üründe beyazlamalar oluşur ayrıca çikolata yumuşar. Ancak çikolata kaplaması kalın yapılacak ise ön kaplama işlemi uygulanmayabilir.
Ürün kaplama kazanı içinde dönerken az miktarlarda yüzde 50 konsantreli şurup dökülür. Kazanın dönmesi şurubun ürüne sıvanmasını sağlar ve ürüne doğuru üflenen hava kaplamanın kurumasını sağlar. Bir sonraki şurubu dökmeden önce, önceki katmanın kurumasını beklemek gerekir. Mühürleme için kullanılan şurubun kuruduğunda kristalleşmemesi ve yoğun olması gerekir.
Şurup yoğunluğunu artırmak için solüsyona gum arabic kuruduğunda kristalleşmeyi önlemek için ise glikoz şurubu eklenir.
Mühürleme katmanı toz kullanılarak ta gerçekleşebilir. Kaplama tozu kakao ve toz şeker karışımından oluşur. Mühürlemede toz katman genellikle meyvelerde kullanılır böylece üretici sıvı şuruptan oluşan yapışkanlığı önlemiş olur.
İkinci işlem çikolata kaplamadır. Çikolata yeteri kadar akışkan olmalı ki kaplama esnasında ürünlere sıvanabilsin. Çikolata katmanlarını oluşturmak için kazan içine 13 derece soğuk ve yüzde 60 ve aşağısı nem oranına sahip hava üflenmelidir. Çikolata kaplama işlemi dikkatli yapılmalıdır, aksi taktirde ürünler birbirine yapışabilir.
Parlatma farklı metodlar kullanılarak gerçekleştirilebilir ancak genel olarak bu operasyon iki ayrı kaplamadan oluşur. Birinci parlatma şurup parlatma ikincisi ise wax veya shellac kaplamadır. Şurup parlatmada kullanılan sıvı ön kaplamada kullanılan ile aynıdır veya yenileblir dextrin kullanılabilir. Şurubu yoğun yapmak için gum arabic yerine "crystal gums" kullanılabilir. İki üç adet şurup parlatma katmanı yeterledir, bir sonraki katmanı uygulamadan önce bir öncekinin kuruması gerekir. Şurubu kurutmak için kazan içine 18-21 derece aralığında soğuk ve yaklaşık yüzde 50 nem oranına sahip hava üflenmelidir. Kurutma işlemi üründeki yapışkanlık tamamen yok oluncaya kadar devam etmelidir.
Bu kaplama işleminden sonra ürün 12 saat kadar şartlandırılmış odada dinlendirmeye brakılmalıdır. Şartlandırılmış oda 18 derece cıvarı ve yüzde 50-60 aralığında nem oranına sahip olmalıdır. Dinlendirme işlemi tamamlandıktan sonra ikinci parlatma işlemi de kazanda gerçekleşitirilir. Parlatmada wax veya shellac kullanılır.
Wax genelde bal mumu veya karnauba mumu olabilir ve sonuç mattır. Parlak ürün elde edilmek istenmesi durumunda shellac kullanılmalıdır.